Forum ZIP'u WI PS

Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Wydział Informatyki, Politechnika Szczecińska

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-04-13 21:10:36

axis

ZIP 12

560527
Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 80

Problem z kompem

Mam za wysokie napięcie na procesorze, w biosie nie da się tego zmienić, jedynie wyłączyć monitorowanie. Wszystko się wywala, muszę jakoś to obniżyć, proszę o wskazówki. Płyta Asus A7V600 procesor Athlon XP 2500+. Sprzęt ma 3 lata i nie było dotychczas żadnych problemów.

Offline

 

#2 2007-04-13 21:29:32

Kiju

Starosta Z-11

3980789
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 419

Re: Problem z kompem

no to ja widze dwie mozliwosci ;d albo mozna to zrobic zworkami na płycie, no i druga zdecydowanie czesciej występująca i powodujaca bardzo wiele problemow to taka ze moze masz spuchniete badz wylane kondesatory zwróć uwage szczegołnie na te koło procesora ;d to jest płyta główna na socket A , a te płytki powoli koncza swoj zywot ;d

Offline

 

#3 2007-04-13 22:16:53

Orzech_u

Admin

Skąd: Moon
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 749

Re: Problem z kompem

Bardzo powoli Ja mam w domu takiego kompa i smiga jak szalony


Żyjemy w czasach, gdzie zniknęły zakazane owoce
Krótkie dnie i długie noce
Gdziekolwiek zwrócisz głowę widzisz smutne twarze
Zmęczone życiem i poważne jak cmentarze

Offline

 

#4 2007-04-13 22:25:34

axis

ZIP 12

560527
Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 80

Re: Problem z kompem

Zworki mam prawidłowo ustawione, na mniejsze napięcie. Kondensatory również w porządku. Problem jest tylko z napięciem 3,3V. Aż się zdziwiłem, że w biosie tego nie można ręsznie ustawić :\

Offline

 

#5 2007-04-13 22:49:21

Loczek

ZIP 10

Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 79
WWW

Re: Problem z kompem

moze updatnij bios'a jesli wyszla jakas nowsza wersja

Offline

 

#6 2007-04-13 23:48:22

Orzech_u

Admin

Skąd: Moon
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 749

Re: Problem z kompem

A moze ostatnie 'dobre' lub optymalne ustawienia biosu przywróć..


Żyjemy w czasach, gdzie zniknęły zakazane owoce
Krótkie dnie i długie noce
Gdziekolwiek zwrócisz głowę widzisz smutne twarze
Zmęczone życiem i poważne jak cmentarze

Offline

 

#7 2007-04-14 00:00:53

axis

ZIP 12

560527
Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 80

Re: Problem z kompem

Ha! Właśnie aktualizacja nic nie da, sprawdzałem. W biosie nic nie zmieniałem, problem pojawił się znikąd. No nic, trzeba będzie się poradzić jakiegoś doświadczonego informatyka. Póki co przedmuchałem procesor i działa mi już z godzinę! Niesamowite!

Offline

 

#8 2007-04-14 00:28:27

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: Problem z kompem

moze sie pobawic z procesorem poszuka ja na stronach overclockersikch (najlepiej zagranicznych) swojego procka. skoro to jest athlon xp to moze da sie przestawic jakos napiecie w nim albo ogranicznyc (numery z olowkiem i lakierami)


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#9 2007-04-14 08:14:25

Kiju

Starosta Z-11

3980789
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 419

Re: Problem z kompem

ta numer z ołówkiem czasem działa ;p a baterie od biosu wyciagales ? moze reste bios-a cos da ;d a moze poprostu plyta sie spierdoliła i juz niewiele da sie zrobic ...

Offline

 

#10 2007-04-14 16:00:58

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: Problem z kompem

a moze poprostu plyta sie spierdoliła i juz niewiele da sie zrobic ...

tez bym za tym najbardziej obstawial


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#11 2007-04-14 23:00:35

gaga

ZIP 12

2706686
Zarejestrowany: 2007-02-06
Posty: 104

Re: Problem z kompem

jak problem z naipeciem 3,3 to radze takze zasilacz oblukac

moze cewka poszlasie jebac albo inne badziewie

a zasilacz zawsze mozna od kogos pozyczyc


http://img206.imageshack.us/img206/8183/rd9pocz6.jpg
http://www.melehiah.yoyo.pl/avatars/sygnatura.bmp

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora