Forum ZIP'u WI PS

Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Wydział Informatyki, Politechnika Szczecińska

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-05-17 20:06:14

Soli

Admin

3968046
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 410

zadanie na zaliczenie z infy ;]

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
struct node
{
    int age;
    float weight;
    char name[16];
    double salary;
    struct node *next;
};
int main()
{
int i;
struct node *x,*tmp;
x=(struct node*)malloc(sizeof(struct node));
tmp=x;
for(i=1;i<=10;i++)
    {
    tmp->next=(struct node*)malloc(sizeof(struct node));
    tmp=tmp->next;
    tmp->age=i;
    }
tmp->next=0;
tmp=x;
for(i=1;i<=10;i++)
    {
    printf("%d\n",tmp->age);
    tmp=tmp->next;
    if(tmp->next==0){break;}
    }
}



chyba sie przyda ?


http://miniprofile.xfire.com/bg/os/type/2/Arcantris.png

Offline

 

#2 2007-05-17 20:17:44

Kasia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 214

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

kochani...

Offline

 

#3 2007-05-17 20:45:50

celina

Starosta Z-12

4327921
Call me!
Skąd: Gryfino
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 559

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

dziękować dziękować


Człowieka można zniszczyć ale nie pokonać...

Offline

 

#4 2007-05-18 00:11:56

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

soli a co on robi?


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#5 2007-05-18 08:55:04

Soli

Admin

3968046
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 410

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

ciezko wyjasnic ;p chodzi o to ze tworzysz 10 strukture danych gdzie np pierwsza po wprowadzeniu danych sama przechodzi do nastepnej gdzie tez wypelnia sie dane a ta nastepna przechodzi do jeszcze nastepnej itd az dojdzie do koncowej i wtedy przerwie dzialanie petli i wyswietli zawartosc kazdej struktury na monitorze ;p


http://miniprofile.xfire.com/bg/os/type/2/Arcantris.png

Offline

 

#6 2007-05-18 13:48:09

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

chcialem sie upewnic czy to to samo co my mamy zrobic


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#7 2007-05-18 20:25:39

Kinia

ZIP 12

1363732
Skąd: Sz-n
Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 642

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

dziekowac


"Szczecin Moim Miastem, Pogoń Moim Życiem..."

Offline

 

#8 2007-05-23 18:28:03

Kasia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 214

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

A powiedzcie mi szybko jak on chcial zeby  mu ten program przynieść? Jak wysle sobie na maila skompilowany programem to bedzie ok?

Offline

 

#9 2007-05-23 19:07:55

Kinia

ZIP 12

1363732
Skąd: Sz-n
Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 642

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

bedzie ok;p
ogolnie nam powiedzial tyle co " jak juz przepiszecie od kolegi program to chcoaiz sie nauczcie co jest co i jak dziala" ;p wiec mozesz se na maila wrzucic czy gdzies tam kolwiek ;>


"Szczecin Moim Miastem, Pogoń Moim Życiem..."

Offline

 

#10 2007-05-23 19:17:54

Kasia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 214

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

hehe dobra przez zdalny pulpit juz sobie wrzucilam na konto

Offline

 

#11 2007-05-23 19:27:01

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

Tak w ogóle to błąd jest...

Zamiast tmp=x; powinno być tmp=x->next; no chyba że ma wyświetlać na początku jakieś bzdury z pierwszej struktury, gdzie do age'a nic się nie przypisuje i ma on tym samym jakąś losową wartość, która jest w tej komórce pamięci.

No i if(tmp->next==0){break;} powinno być przed tmp=tmp->next;
A tak w ogóle to to if(tmp->next==0){break;} jest zupełnie niepotrzebne, bo pętla i tak tylko 10 razy przeleci.

Poza tym good job Soli. Jak sam pisałeś to szacuneczek


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#12 2007-05-23 19:46:21

Soli

Admin

3968046
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 410

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

do age przypisuje sie kolejno 1,2,3 itd (  tmp->age=i;  ), a wyswietla to dopiero w drugim forze, a co to do tego if'a to tez tak uwazalem ale gosc sie uparl zeby byl ;p, wazne ze program w takiej postaci dziala i robi to co ma robic ;p


http://miniprofile.xfire.com/bg/os/type/2/Arcantris.png

Offline

 

#13 2007-05-23 23:15:43

moo-moo

ZIP 10

status 4758023
10760222
Skąd: Szczecin- Centrum
Zarejestrowany: 2006-11-07
Posty: 242

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

a mi nie działa...
w ogóle dlaczego jest na początku "};" po co ten średnik? Pierwszy raz się spotkałam z nim w tym miejscu i mam wrażenie, że jest tam przez przypadek. (?)


Love what you do and show it!

Offline

 

#14 2007-05-23 23:22:24

Kinia

ZIP 12

1363732
Skąd: Sz-n
Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 642

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

przypadek chyba


"Szczecin Moim Miastem, Pogoń Moim Życiem..."

Offline

 

#15 2007-05-23 23:24:46

moo-moo

ZIP 10

status 4758023
10760222
Skąd: Szczecin- Centrum
Zarejestrowany: 2006-11-07
Posty: 242

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

tylko, że po kompilacji nie działa. znaczy się jak jest średnik to nie ma błędów ale program nie działa- pojawia się i znika, a jak nie ma średnika to jest kilka błędów.


Love what you do and show it!

Offline

 

#16 2007-05-23 23:26:16

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

Nie jest przez przypadek. Przy definicji struktury zawsze po klamerce jest średnik i nic na to nie poradzisz

Soli napisał:

do age przypisuje sie kolejno 1,2,3 itd (  tmp->age=i;  ), a wyswietla to dopiero w drugim forze,

No tak, tylko że po dynamicznej alokacji pierwszej struktury tworzysz kolejne 10 (czyli razem masz 11) i do nich przypisujesz kolejno 1, 2, 3 itd. a z tą pierwszą nic nie robisz. Za to wyświetlanie zaczynasz od tej pierwszej, z którą nic nie zrobiłeś i dlatego wychodzi:

Kod:

przypadkowa_wartość
1
2
3
4
5
6
7
8
9

No chyba że ma tak być

Soli napisał:

a co to do tego if'a to tez tak uwazalem ale gosc sie uparl zeby byl ;p, wazne ze program w takiej postaci dziala i robi to co ma robic ;p

A no to spoko. Widzę że ten koleś ma jeszcze mniejszą wiedzę od umiejętności nauczania. I to mówię ja - chujowy programista!

EDIT:
Mu, nie słuchaj się tej postu wyżej. Nic dziwnego że są błędy, bo ten średnik po prostu MUSI być.

A program DZIAŁA, tylko że nie widzisz co on wyświetla, bo to okienko dialogowe znika, zanim zdążysz je zobaczyć. Daj przed ostatnią klamerką getch(); to okienko nie zniknie, dopóki nie wciśniesz jakiegoś klawisza.

W ogóle to dałbym jeszcze na końcu return 0; albo zmienił int main() na void main(), ale to już czyste czepialstwo, koleś i tak pewnie tego nie doceni bo sam nie wie o co w tym chodzi.

A tak w ogóle to chuj mnie to wszystko obchodzi, bo i tak Liverpool przegrał... Jebane mediolańskie fartuchy...

Ostatnio edytowany przez Mlody (2007-05-23 23:31:27)


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#17 2007-05-23 23:50:08

Kinia

ZIP 12

1363732
Skąd: Sz-n
Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 642

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

darowal bys se. a po 2 bylo: CHYBA


"Szczecin Moim Miastem, Pogoń Moim Życiem..."

Offline

 

#18 2007-05-24 00:01:01

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

Ja tutaj koleżance Mu próbuję pomóc więc nie przeszkadzaj z łaski swojej skoro nic konkretnego nie masz do powiedzenia. Przeszkadzasz tylko. A daruję sobie jak już jej program zacznie działać.

I nie denerwuj mnie jak pijany jestem i moja drużyna przegrała w finale Ligi Mistrzów.

EDIT:
Mu, nie jestem pewien czy jakiegoś inkluda nie trzeba dodać przy okazji tego getch(); więc daj znać czy się udało. Jeśli nie to spróbuj na początku #include <conio.h>
Ja już nie pamiętam które biblioteki za co odpowiadały.

Ostatnio edytowany przez Mlody (2007-05-24 00:05:58)


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#19 2007-05-24 00:18:52

moo-moo

ZIP 10

status 4758023
10760222
Skąd: Szczecin- Centrum
Zarejestrowany: 2006-11-07
Posty: 242

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

Mlody napisał:

EDIT:
Mu, nie słuchaj się tej postu wyżej. Nic dziwnego że są błędy, bo ten średnik po prostu MUSI być.

A program DZIAŁA, tylko że nie widzisz co on wyświetla, bo to okienko dialogowe znika, zanim zdążysz je zobaczyć. Daj przed ostatnią klamerką getch(); to okienko nie zniknie, dopóki nie wciśniesz jakiegoś klawisza.

W ogóle to dałbym jeszcze na końcu return 0; albo zmienił int main() na void main(), ale to już czyste czepialstwo, koleś i tak pewnie tego nie doceni bo sam nie wie o co w tym chodzi.

A tak w ogóle to chuj mnie to wszystko obchodzi, bo i tak Liverpool przegrał... Jebane mediolańskie fartuchy...

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Mlody napisał:

Ja tutaj koleżance Mu próbuję pomóc więc nie przeszkadzaj z łaski swojej skoro nic konkretnego nie masz do powiedzenia. Przeszkadzasz tylko. A daruję sobie jak już jej program zacznie działać.

I nie denerwuj mnie jak pijany jestem i moja drużyna przegrała w finale Ligi Mistrzów.

EDIT:
Mu, nie jestem pewien czy jakiegoś inkluda nie trzeba dodać przy okazji tego getch(); więc daj znać czy się udało. Jeśli nie to spróbuj na początku #include <conio.h>
Ja już nie pamiętam które biblioteki za co odpowiadały.

Nie wiedziałam o tym średniku i dzięki za wyjaśnienie. Okienko faktycznie wyświetlało się i od razu znikało, więc już jest ok dziękuję jeszcze raz

Ostatnio edytowany przez moo-moo (2007-05-24 00:22:47)


Love what you do and show it!

Offline

 

#20 2007-05-24 00:22:42

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

Anytime.

No to mogę już iść spać. G'luck.


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#21 2007-05-24 00:49:14

Soli

Admin

3968046
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 410

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

void ma czasem jazdy w linuxie ;p wiec wole uzywac int main ;p a co do tej losowej wartosci to mi zawsze ona zero na starcie wynosi i sie wlasnie zastanawiam warum ;]


http://miniprofile.xfire.com/bg/os/type/2/Arcantris.png

Offline

 

#22 2007-05-24 01:21:41

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

tu jest wersja dla zip10 (wedlug danych z naszych zajec bez zbednych dodatkow i na 100 dzialajaca)
#include<stdlib.h>
#include<stdio.h>

struct nazwa{
int klucz;
char nazwisko[16];
struct nazwa *next;
};
int main(){
int i;
struct nazwa *x,*tmp;
x=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
tmp=x;
for(i=1;i<=10;i++){
  tmp->next=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
  tmp=tmp->next;
  tmp->klucz=i;
}
tmp->next=0;
tmp=x->next;
printf("\n tadam (werble)!!!:\n");
for(i=1;i<=10;i++){
  printf("  %d\n",tmp->klucz);
  tmp=tmp->next;
}
printf("\n");
}


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#23 2007-05-24 07:29:27

moo-moo

ZIP 10

status 4758023
10760222
Skąd: Szczecin- Centrum
Zarejestrowany: 2006-11-07
Posty: 242

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

A propo C. Sama w liceum miałam ten język, ale mój informatyk nie był zbyt hojny jeśli chodzi o przekazywanie wiedzy i raczej nie chciało mu się niczego tłumaczyć. Zajęcia polegały na podaniu treści zadania i 'robieniu' programu. Jak nie umiesz to pała. Czasami podał jakieś wskazówki, ale generalnie nic szczególnego. Jedyne co zrozumiałam to jakieś elementy z grafiką i byłam dumna, że sama napisałam program, w którym koło poruszało się od jednej strony monitora do drugiej. Cieszyłam się jak się skończyło programowanie o ile można to tak nazwać.

Ale do rzeczy. Tu też raczej nie podają nam wystarczającą liczbę wskazówek, zresztą nie ma na to czasu, bo laboratoria są tylko jedne. Czy zna ktoś z Was może jakąś książkę, którą mógłby mi polecić jeśli sama chcę trochę o tym poczytać? Jak na razie to książki, na które natrafiłam miały zupełnie inne funkcjie niż te których my używamy na zajęciach a skoro słabo znam ten język to ciężko skojarzyć co jest co. Będę wdzięczna za taką informację i na pewno nie tylko ja
Może jakiś kurs internetowy, coś w rodzaju samouczka chociaż i tak najlepiej książka


Love what you do and show it!

Offline

 

#24 2007-05-24 08:14:38

Loczek

ZIP 10

Skąd: Szczecin
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 79
WWW

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

moo-moo samouczek w formie dosc przejrzystego kursu:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Programowanie:C

Offline

 

#25 2007-05-24 09:43:00

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: zadanie na zaliczenie z infy ;]

Mu, nie wiem jak z czystym ANSI C (ja się go uczyłem z jakiejś ksiażki "Język C w 24h" czy coś takiego), ale jak chcesz się nauczyć C++ to tylko i wyłącznie "Symfonia C++ Jerzego Grębosza. Koleś pisze naprawdę przystępnym językiem, nie żadne akademickie pierdolenie. Fajnie się czyta i wszystko można zrozumieć. Jedyny minus - 3 tomy Ale naprawdę polecam, mimo że nie lubię czytać książek.

Wersja elektroniczna: http://www.sendspace.com/file/a4lajj (trzeba zainstalować ten plugin i można to otwierać, w Operze na bank, nie wiem jak w innych browserach)

Pap, Twój program na oko wygląda ok, ale znalazłem zbędny dodatek tmp->next=0;
No chyba że to była część danych z Waszego zadania. Ale tak w ogóle to wskaźnikom się przypisuje NULL, a nie 0, ale to już kosmetyka.


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora