Forum ZIP'u WI PS

Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, Wydział Informatyki, Politechnika Szczecińska

  • Nie jesteś zalogowany.

#1 2007-06-12 18:22:09

misia

ZIP 10

5980267
Zarejestrowany: 2006-10-27
Posty: 29

tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

#include<stdio.h>
#include<conio.h> // do funkci getch() - zczytanie pojedynczego znaku z klawiatury
#include<stdlib.h>

struct nazwa
{
    int klucz;
    struct nazwa *next,*prev;
};

int main(){

  int i,n;
  struct nazwa *first,*last,*wsk,*tmp,*wsk2;
  first=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));

        // zapełnienie listy

  tmp=first;
  tmp->prev=0;
  tmp->klucz=1;

  for(i=2;i<=10;i++){
      wsk=tmp;
      tmp->next=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
      tmp=tmp->next;
tmp->prev=wsk;
      tmp->klucz=i;
  }
 
  last=tmp;
  last->next=0;

         // wydruk listy
  tmp=first;
  printf("\nTablica ma postac\n ");
  printf("\n%d",tmp->klucz);
 
  for(i=0;i<10;i++){
      tmp=tmp->next;
      printf("\n%d",tmp->klucz);
      if(tmp->next==0){break;}
   }

       // wybor elementu do skasowania


  printf("\nPodaj element ktory skasowac ");
  scanf("%d",&n);


  if(n==1){ // jesli wybrany pierwszy
      wsk=first->next;
      wsk->prev=0;
      free(first);
      first=wsk;
  }

  else if(n==10){ // jesli ostatni
      wsk=last->prev;
      wsk->next=0;
      free(last);
      last=wsk;
  }
  else{ // jesli w srodku

      tmp=first;
      for(i=1;i<n;i++){ // dojscie do wybranego
          tmp=tmp->next;

          if(tmp->next==0){
printf("\nBlad ");
break;
}
}

      wsk=tmp->prev; // podmiana wskaznikow (za wybranym i przed wybranym)
      wsk2=tmp->next;
      wsk->next=wsk2;
      wsk2->prev=wsk;
      free(tmp);
 
  }


                          // wydruk po kasowaniu
  tmp=first;
  printf("\nTablica ma postac ");
  printf("\n%d",tmp->klucz);
  for(i=1;i=9;i++){
      tmp=tmp->next;
      printf("\n%d",tmp->klucz);
      if(tmp->next==0){break;}

  }

  tmp=first; // zwalnianie pamieci
  for(i=1;i=9;i++){
      wsk=tmp->next;
      free(tmp);
      if(wsk->next==0){break;}
      tmp=wsk;
  }

  free(wsk);

getch();
}


When I had nothing to lose, I had everything.
When I stopped being who I am, I found myself.

Offline

 

#2 2007-06-12 18:29:51

Kasia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 214

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

jestes wielka gracias

Offline

 

#3 2007-06-12 19:16:35

Grunia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-30
Posty: 14

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Dziękuje. Uratowałaś nas!

Offline

 

#4 2007-06-13 17:14:22

Kasia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 214

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

PROGRAM KTORY USUWA I DODAJE


#include<stdio.h>
#include<conio.h> // do funkci getch() - zczytanie pojedynczego znaku z klawiatury
#include<stdlib.h>

struct nazwa
{
    int klucz;
    struct nazwa *next,*prev;
};

int main(){

    int i,n,co;
    struct nazwa *first,*last,*wsk,*tmp,*wsk2;
    first=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));

    // zapełnienie listy

    tmp=first;
    tmp->prev=0;
    tmp->klucz=1;

    for(i=2;i<=10;i++)
    {
        wsk=tmp;
        tmp->next=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
        tmp=tmp->next;
        tmp->prev=wsk;
        tmp->klucz=i;
    }

    last=tmp;
    last->next=0;

    // wydruk listy
    tmp=first;
    printf("\nTablica ma postac\n ");
    printf("\n%d",tmp->klucz);

    for(i=0;i<10;i++){
        tmp=tmp->next;
        printf("\n%d",tmp->klucz);
        if(tmp->next==0) break;
    }

    // wybor elementu do skasowania


    printf("\nPodaj element ktory skasowac (0 - nic nie kasuj) ");
    scanf("%d",&n);


    if(n==1)    // jesli wybrany pierwszy
    {
        wsk=first->next;
        wsk->prev=0;
        free(first);
        first=wsk;
    }

    else if(n==10)    // jesli ostatni
    {
        wsk=last->prev;
        wsk->next=0;
        free(last);
        last=wsk;
    }
   
    else if (n!=0)    // jesli w srodku
    {
        tmp=first;
        for(i=1;i<n;i++)    // dojscie do wybranego
        {
            tmp=tmp->next;
            if(tmp->next==0)
            {
                printf("\nBlad ");
                getch();
                exit(0);
            }
        }

    wsk=tmp->prev; // podmiana wskaznikow (za wybranym i przed wybranym)
    wsk2=tmp->next;
    wsk->next=wsk2;
    wsk2->prev=wsk;
    free(tmp);

    }

    else;    // jesli nic nie chcemy skasowac

    // gdzie dodac?

    printf("\nPodaj jaka liczbe chcesz dodac ");
    scanf("%d", &co);

    printf("\nPodaj na ktorym miejscu chcesz dodac (0 - nigdzie nie dodawaj) ");
    scanf("%d",&n);


    if(n==1)    // jesli na poczatku
    {
        wsk=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
        first->prev=wsk;
        wsk->next=first;
        wsk->prev=0;
        wsk->klucz=co;
        first=wsk;
    }

    else if(n==10)    // jesli na koncu
    {
        wsk=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
        last->next=wsk;
        wsk->prev=last;
        wsk->next=0;
        wsk->klucz=co;
        last=wsk;
    }
   
    else if(n!=0)    // w wybrane miejsce
    {
        tmp=first;
        for(i=1;i<n;i++)    // dojscie do wybranego miejsca
        {
            tmp=tmp->next;
            if(tmp->next==0)
            {
                printf("\nBlad ");
                getch();
                exit(0);
            }
        }

   
        wsk=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));    //wcisniecie nowego w wybrane miejsce
        tmp->prev->next=wsk;
        wsk->next=tmp;
        wsk->prev=tmp->prev;
        tmp->prev=wsk;
        wsk->klucz=co;
    }

    else;    //jesli nic nie dodajemy


    // wydruk po kasowaniu
    tmp=first;
    printf("\nTablica ma postac ");
    printf("\n%d",tmp->klucz);

    for(i=1;i=9;i++)
    {
    tmp=tmp->next;
    printf("\n%d",tmp->klucz);
    if(tmp->next==0){break;}
    }

    tmp=first; // zwalnianie pamieci

    for(i=1;i=9;i++)
    {
        wsk=tmp->next;
        free(tmp);
        if(wsk->next==0){break;}
        tmp=wsk;
    }

    free(wsk);

    getch();
}


*edit by Tomek (Podziękować ładnie!)

Offline

 

#5 2007-06-13 17:31:26

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

dziekowac


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#6 2007-06-13 17:32:45

Kinia

ZIP 12

1363732
Skąd: Sz-n
Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 642

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

..Ładnie !


"Szczecin Moim Miastem, Pogoń Moim Życiem..."

Offline

 

#7 2007-06-13 19:06:53

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Te else'y, co nic się po nich nie dzieje (samo ";") i które skomentowane są jako "nic nie usuwaj/dodawaj" są zbędne jakby o to pytał. Wrzuciłem je tylko po to, żeby zaakcentować, że tam wykonuje się ta opcja (czyli nic się nie dzieje).

A jeśli chodzi o  "// zwalnianie pamieci" obok tmp=first, to powinno raczej być przy tym ostatnim forze i free(wsk), bo tmp=first to powrót do pierwszego elementu a nie zwalnianie pamięci. Pamięć zwalniamy tam, gdzie jest free. Nie wiem skąd to się tam wzięło, chyba zapomniałem tego zmienić jak przerabiałem program.

I jeszcze kilka tipsów:
1. jeśli po pętli, albo instrukcji warunkowej wykonujemy tylko jedną czynność, to nie trzeba stosować klamer, czyli:
można tak:
if (x==y)
{
break
}
ale można też tak:
if (x==y) break;
i to jest to samo.
Ale już np. nie można dać:
if (x==y) x=1; y=2;
tylko trzeba:
if (x==y)
{
x=1;
y=2;
}
Znaczy się pierwszy zapis też jest poprawny, ale są to dwie różne instrukcje, bo w drugim przypadku liczby zostaną przypisane do zmiennych pod jakimś warunkiem, a w pierwszym przypadku tylko do x przypisujemy pod warunkiem, a przypisanie do y wykona się zawsze.
2. = jest operatorem przypisania, a == jest operatorem porównania.
3. & jest operatorem pobrania adresu.
4. Język C/C++ nie zwraca uwagi na liczbę białych znaków (spacji i znaków nowej linii, czyli enterów). Cały kod można równie dobrze napisać w jednej linijce. Stąd też czasem widzimy zapis:
if (x==y){break};
a czasem:
if (x==y)
{
break
}
Dla kompilatora nie ma róznicy. Jest to tylko kosmetyka ułatwiająca czytelność.
5. break to wyjście z pętli.
6. To (struct nazwa*) przed mallociem, to o ile pamiętam operator rzutowania.
7. != to "różne od".
8. \n oznacza przejście do nowej linii.

O niektóre te rzeczy może zapytać, niektóre można mu powiedzieć, żeby się przed nim zalansić. Może dzięki temu nie będzie tak cisnął

G'luck


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#8 2007-06-13 20:49:19

misia

ZIP 10

5980267
Zarejestrowany: 2006-10-27
Posty: 29

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Dziekujemy bardzo:*


When I had nothing to lose, I had everything.
When I stopped being who I am, I found myself.

Offline

 

#9 2007-06-13 22:01:42

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

a moglby ktos zrobic z menu? bo nasz many tak chcial. ma byc menu wyboru: czy dodaj czy odjac czy wyjsc


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#10 2007-06-13 23:15:46

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Nie mam już niestety czasu, ale to jest pewnie na 5. Mogę tylko podać sposób.

//Tworzymy nową zmienną typu int, np. wybor.

//robimy menu:
printf("1. Usuwanie\n2.Dodawanie\n3.Wyjscie\nTwoj wybor: ");
scanf("%d",wybor);
//i teraz jest cos takiego jak switch()
switch(wybor)
{
case 1:
//wklejamy tu kod odpowiedzialny za usuwanie
break; //break MUSI byc
case 2:
//wklajamy tu kod odpowiedzialny za dodawanie
break; //pamietac o breaku!
case 3:
exit(0);
}


Kod od kasowania jest od
// wybor elementu do skasowania
do
else;    // jesli nic nie chcemy skasowac
włącznie.

Od dodawania:
od   // gdzie dodac? do else;    //jesli nic nie dodajemy włącznie.

Po switchu dajemy resztę, czyli od     // wydruk po kasowaniu do końca.
Menu robimy zaraz po drugim forze, przed        // wybor elementu do skasowania.

Więcej na temat switcha:
Tutaj

Jak ktoś boi się switcha, to można normalnie ifami. Menu normalnie, a potem:
if (wybor == 1)
{
//kod usuwania
}
if (wybor == 2)
{
//kod dodawania
}
if (wybor == 3) exit(0);

EDIT: DODANE MENU
Zrobione na szybkiego. Nie wiem nawet czy działa:

EDIT2:
Poprawiona wersja, działająca, dodane do while, dzięki któremu program nie kończy się po pierwszym dodaniu tylko można dodawać i usuwać aż się nie wyjdzie.

#include<stdio.h>
#include<conio.h> // do funkci getch() - zczytanie pojedynczego znaku z klawiatury
#include<stdlib.h>

struct nazwa
{
    int klucz;
    struct nazwa *next,*prev;
};

int main(){

    int i,n,co, wybor;
    struct nazwa *first,*last,*wsk,*tmp,*wsk2;
    first=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));

    // zapełnienie listy

    tmp=first;
    tmp->prev=0;
    tmp->klucz=1;

    for(i=2;i<=10;i++)
    {
        wsk=tmp;
        tmp->next=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
        tmp=tmp->next;
        tmp->prev=wsk;
        tmp->klucz=i;
    }

    last=tmp;
    last->next=0;

    // wydruk listy
    tmp=first;
    printf("\nTablica ma postac\n ");
    printf("\n%d",tmp->klucz);

    for(i=0;i<10;i++){
        tmp=tmp->next;
        printf("\n%d",tmp->klucz);
        if(tmp->next==0) break;
    }

    do
    {

    printf("\n\n\n1.Usuwanie\n2.Dodawanie\n3.Wyjscie\nTwoj wybor: ");
    scanf("%d",&wybor);

    switch(wybor)
    {

    case 1:

    // wybor elementu do skasowania


    printf("\nPodaj element ktory skasowac (0 - nic nie kasuj) ");
    scanf("%d",&n);


    if(n==1)    // jesli wybrany pierwszy
    {
        wsk=first->next;
        wsk->prev=0;
        free(first);
        first=wsk;
    }

    else if(n==10)    // jesli ostatni
    {
        wsk=last->prev;
        wsk->next=0;
        free(last);
        last=wsk;
    }
   
    else if (n!=0)    // jesli w srodku
    {
        tmp=first;
        for(i=1;i<n;i++)    // dojscie do wybranego
        {
            tmp=tmp->next;
            if(tmp->next==0)
            {
                printf("\nBlad ");
                getch();
                exit(0);
            }
        }

    wsk=tmp->prev; // podmiana wskaznikow (za wybranym i przed wybranym)
    wsk2=tmp->next;
    wsk->next=wsk2;
    wsk2->prev=wsk;
    free(tmp);

    }

    else;    // jesli nic nie chcemy skasowac

    break;

    case 2:
   
    break;

   
    // gdzie dodac?

    printf("\nPodaj jaka liczbe chcesz dodac ");
    scanf("%d", &co);

    printf("\nPodaj na ktorym miejscu chcesz dodac (0 - nigdzie nie dodawaj) ");
    scanf("%d",&n);


    if(n==1)    // jesli na poczatku
    {
        wsk=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
        first->prev=wsk;
        wsk->next=first;
        wsk->prev=0;
        wsk->klucz=co;
        first=wsk;
    }

    else if(n==10)    // jesli na koncu
    {
        wsk=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));
        last->next=wsk;
        wsk->prev=last;
        wsk->next=0;
        wsk->klucz=co;
        last=wsk;
    }
   
    else if(n!=0)    // w wybrane miejsce
    {
        tmp=first;
        for(i=1;i<n;i++)    // dojscie do wybranego miejsca
        {
            tmp=tmp->next;
            if(tmp->next==0)
            {
                printf("\nBlad ");
                getch();
                exit(0);
            }
        }

   
        wsk=(struct nazwa*)malloc(sizeof(struct nazwa));    //wcisniecie nowego w wybrane miejsce
        tmp->prev->next=wsk;
        wsk->next=tmp;
        wsk->prev=tmp->prev;
        tmp->prev=wsk;
        wsk->klucz=co;
    }

    else;    //jesli nic nie dodajemy

    break;
    }


    // wydruk po kasowaniu
    tmp=first;
    printf("\nTablica ma postac ");
    printf("\n%d",tmp->klucz);

    for(i=1;i=9;i++)
    {
    tmp=tmp->next;
    printf("\n%d",tmp->klucz);
    if(tmp->next==0){break;}
    }

    }
    while(wybor!=3);

    tmp=first; // zwalnianie pamieci

    for(i=1;i=9;i++)
    {
        wsk=tmp->next;
        free(tmp);
        if(wsk->next==0){break;}
        tmp=wsk;
    }

    free(wsk);

    getch();
}

EDIT3: Jak działa do while.

do while oznacza rób, dopóki. To jest tak

do
{
//program wykona tę operację
}
while(warunek) //jeśli warunek spełniony, pętla wykona się jeszcze raz, jeśli nie, koniec pętli.

Jest też samo while

while(warunek)
{
//program wykona tę operację
}

Jaka jest różnica? W przypadku while'a, program najpierw sprawdza warunek. Jeśli już na początku nie będzie spełniony, to pętla może się ani razu nie wykonać. W przypadku do while, pętla wykona się CO NAJMNIEJ RAZ, bo najpierw wykonywane są operacje, a potem sprawdzany warunek, czy wykonać jeszcze raz.

EDIT4: Jak Kasia słusznie zauważyła (brawo), tam w tych forach gdzie jest i=9, powinno być i<=9. Nie zauważyłem tego, bo błąd jest tak fartowny, że nie wpływa na poprawność działania programu. Jest to jednak niepoprane.

EDIT5 (mam nadzieję ostatni): Kolejna dobra uwaga debuggera Kasi. Zmażcie "break;" po "case 2:". Teraz już mam nadzieję, że wpełni działa, a ja idę spać, bo i tak już się nic nie nauczę hehe.

EDIT6: Z menu jest jednak więcej jebania, bo wtedy można dodawać i dodawać i zwiększa się liczba elementów więc 10 już nie będzie ostatnim. Jak ktoś załapał o co chodzi, może przerobić, reszta niech lepiej odda bez menu. Albo taki kompromis: usuwamy to do while i dodajemy case 3: exit(0);

Ostatnio edytowany przez Mlody (2007-06-14 00:04:21)


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#11 2007-06-14 00:07:31

Kasia

ZIP 10

Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 214

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

mam dzisiaj dobry dzien wyłapuje wszystkie błędy i mowie madre rzeczy. lol

Offline

 

#12 2007-06-14 02:06:57

Pap

ZIP 10

Skąd: Szczecin Centrum
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 1275

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

mama pare pytan:
czemu po case 2 ma nie byc brake? o ile pamietam braka robi sie po kazdy case z "menu"?
i jesli dobrze pamietam to przy trzech opcjach menu nie robi sie ostatniego jako case 3 tylko jako else


Your soul belong to Ass...

Offline

 

#13 2007-06-14 07:31:44

wojti

ZIP 10

2109190
Skąd: Stargard
Zarejestrowany: 2006-10-28
Posty: 29

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Pap chodzi o to ze wkradl sie maly blad i w drugiej linijce po case 2 jest break a powinien byc na koncu tzn jak sie konczy kod odpowiedzialny ze wstawianie elementu.

Offline

 

#14 2007-06-14 07:57:12

Mlody

ZIP 12

3464028
Skąd: Słoneczne
Zarejestrowany: 2006-10-26
Posty: 453
WWW

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Pap napisał:

mama pare pytan:
przy trzech opcjach menu nie robi sie ostatniego jako case 3 tylko jako else

Nie ma takiej zasady, chyba że jest to jego własne widzimisie. A tak w ogóle to w switchu chyba nie ma else, tylko jest default. Można zrobić po case 3: jeszcze default: printf("\nZly wybor, wybierz ponownie");


Pobudka

If you build 1000 bridges and suck one cock, you're not a bridge builder. You're a cock sucker.

Offline

 

#15 2007-06-14 10:36:18

moo-moo

ZIP 10

status 4758023
10760222
Skąd: Szczecin- Centrum
Zarejestrowany: 2006-11-07
Posty: 242

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

duże podziękowania


Love what you do and show it!

Offline

 

#16 2007-06-14 11:30:52

Soli

Admin

3968046
Zarejestrowany: 2006-10-25
Posty: 410

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

tez macie problem z biblioteka conio ? bo mi jej nie widzi kompilator ;p


http://miniprofile.xfire.com/bg/os/type/2/Arcantris.png

Offline

 

#17 2007-06-14 12:14:12

moo-moo

ZIP 10

status 4758023
10760222
Skąd: Szczecin- Centrum
Zarejestrowany: 2006-11-07
Posty: 242

Re: tablica dwukierunkowa na laborki z infy (z wywalaniem elementu)

Soli napisał:

tez macie problem z biblioteka conio ? bo mi jej nie widzi kompilator ;p

skasuj conio i wszystkie trzy getch()
i będzie działać


Love what you do and show it!

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora